Στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema από τις 8 έως 14 Δεκεμβρίου, θα προβληθούν 10 σπουδαίες ταινίες, θησαυροί του Τσεχοσλοβακικου κινηματογράφου. Όλες οι ταινίες προβάλλονται σε αποκατεστημένη έκδοση, 4 από τις οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχουν βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και οι 2 βραβεύτηκαν με Όσκαρ.Τις ταινίες, υπογράφουν 6 σπουδαίοι δημιουργοί που καθιερώθηκαν διεθνώς για το σπουδαίο τους έργο.

Το αφιέρωμα συναπαρτίζουν 5 ταινίες του Φράντισεκ Βλάτσιλ και ταινίες άλλων σπουδαίων δημιουργών όπως οι : Μίλος Φόρμαν, Όλντριχ Λίπσκι, Γίρι Μένζελ, Γιαν Κανταρ – Ελμαρ Κλος, Γιουράι Χερτς.

Για μια χώρα με μόλις 10 εκατομμύρια κατοίκους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σταθερή εκπροσώπησή του Τσεχοσλοβακικου κύματος στα κινηματογραφικά φεστιβάλ και η διεθνής κινηματογραφική του επιρροή που βασίζεται σε μια μεγάλη κινηματογραφική παράδοση. Ο τσέχικος κινηματογράφος έχει μακρά παράδοση και ιστορία, και μπορεί να υπερηφανεύεται για ορισμένες από τις πιο ελκυστικές και επιδραστικές ευρωπαϊκές ταινίες της δεκαετίας του ’60, με το Τσέχικο Νέο Κύμα να αποτελεί τη «χρυσή εποχή» στην ιστορία του. Αν και το κίνημα δεν μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με το γαλλικό νέο κύμα, συγκλίνουν ωστόσο στην αναζήτηση ενός «καθαρού» κινηματογράφου, μακριά από την παραγωγή των στούντιο. Το Τσέχικο Νέο Κύμα εμπνέεται πρωτίστως από τη λογοτεχνία κι ακολουθεί ένα πιο ραφιναρισμένο ύφος με πολλούς πειραματισμούς.

Η πρωτοτυπία του, είναι μια έννοια που γενικότερα δεν είναι και πολύ διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, με τις ίδιες ιδέες και προσεγγίσεις να ανακυκλώνονται σε ανησυχητικό βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, το παρελθόν του είδους έχει να επιδείξει την εκπληκτική σχολή της Τσεχοσλοβακίας, που για έξι δεκαετίες κατάφερε να αναγάγει ένα απλό εργαλείο προώθησης σε μορφή Τέχνης και να χαρίσει στο κοινό μοναδικά δημιουργήματα που εντυπωσιάζουν με την εφευρετικότητά τους.

Διανομή NEW STAR, σε συνεργασία με την Εθνική Ταινιοθήκη της Τσεχίας, το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Μεταξύ των Τσεχικών αριστουργημάτων που θα προβληθούν στο STUDIO new star art cinema είναι η ταινία του βραβευμένου με 2 Όσκαρ Μίλος Φόρμαν, «Οι Έρωτες μια Ξανθιάς» (1965) (Lásky jedné plavovlásky), το εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γίρι Μένζελ, «Ο Άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» (1966) (Ostre sledované vlaky), η εκκεντρική παρωδία γουέστερν του Όλντριχ Λίπσκι, «Η Κοιλάδα των Μελισσών» (1968) (Údolí vcel).Το εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γίρι Μένζελ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπόχουμιλ Χράμπαλ, «Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού»(1965) των Γιαν Κανταρ – Ελμαρ Κλος που βραβεύτηκε με ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ 1966, υποψήφια στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΝΝΩΝ 1965 και υποψήφια ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ Α΄ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ , ΕΝΑ ΦΙΛΜ ΠΟΥ ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΑΝΑΚΥΡΗΞΑΝ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ. «Το Κρεματόριο» (1969) Spalovac mrtvol του Γιουράι Χερτς, ένα σουρεαλιστικό αριστούργημα από τον πρωτοπόρο του σινεμά τρόμου της Τσεχίας, μια Μαύρη Κωμωδία. Το εξαιρετικό δημιούργημα «Τζο ο Λεμονάδας» (1964) (Limonádový Joe aneb Konská opera), το ιστορικό έπος, «Η Παγίδα του Διαβόλου» του ιδιοφυούς σκηνοθέτη Φράντισεκ Βλάτσιλ. Η πρώτη έγχρωμη ταινία του ίδιου : «Αδελαϊδα» (1970) Adelheid, όπως και το επικό αριστούργημα που ψηφίστηκε ως η σημαντικότερη τσέχικη ταινία, «Μαρκέτα Λαζάροβα» (1967) καθώς και «Το Λευκό Περιστέρι» (1960) Holubice, που αποτελούν εξίσου θαυμάσια δημιουργήματα του Φράντισεκ Βλάτσιλ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Το Κρεματόριο του Γιουράι Χερτς Τετάρτη Πέμπτη 8/12 στις 20:30 

Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς του Μίλος Φόρμαν Παρασκευή στις 9/12 20:30

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού των  Γιαν Κανταρ – Ελμαρ Κλος Σάββατο 10/12 στις 20:30

Μαρκέτα Λαζάροβα του Φραντίσεκ Βλάτσιλ Κυριακή 11/12 στις 20:30

Η Κοιλάδα των Μελισσών του Φραντίσεκ Βλάτσιλ Δευτέρα 12/12 στις 20:30

Τζο ο Λεμονάδας του Όλντριχ Λίπσκι Δευτέρα 12/12 στις 22:15

Το Λευκό Περιστέρι του Φραντίσεκ Βλάτσιλ Τρίτη 13/12 στις 20:30

Αδελαϊδα του Φραντίσεκ Βλάτσιλ Τρίτη 13/12 στις 22:00

Ο Ανθρωπος Που Έβλεπε τα Τρένα να περνούν του Γίρι Μένζελ Τετάρτη 14/12 στις 20:30

Η Παγίδα του Διαβόλου του Φραντίσεκ Βλάτσιλ Τετάρτη 14/12 στις 22:15

 

Οι περισσότερες από τις παραπάνω ταινίες του Τσεχοσλοβάκικου κύματος είχαν παιχτεί παλαιότερα στο STUDIO.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορτασμών για τα 55 χρόνια από την ίδρυση του STUDIO. Μέσα στα πλαίσια των εορτασμών θα ακολουθήσουν παρόμοια αφιερώματα σε κινηματογραφικά αριστουργήματα άλλων 12 χωρών, μερικά εκ των οποίων προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο STUDIO new star art cinema.