«Broken circle» είναι ο τίτλος της διεθνώς πολυβραβευμένης ταινίας μεγάλου μήκους του Δημήτρη Κατή

Μια ταινία ο δημιουργός της οποίας τη χαρακτηρίζει «επιστημονικής φαντασίας αρχαία τραγωδία»

Στην Αρχαία Ελλάδα, την εποχή του Αγαμέμνονα, Οδυσσέα και Αχιλλέα, λίγο πριν τον Τρωικό πόλεμο, τα γεγονότα ανατρέπονται και η σειρά των πραγμάτων αλλάζει τροπή.

Δύο νέοι σε ένα ερωτικό παιχνίδι αγάπης παγιδευμένοι στη ρωγμή του χρόνου

Διεθνές Φεστιβάλ “Adolph Zukor (ΑΖΙFF) της Ουγγαρίας του Ιδρυτή της Paramount Pictures

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

“Ονείρεμα” ήταν ο αρχικός τίτλος της ταινίας που είχε δοθεί κατά την έναρξη της συγγραφής του σεναρίου μου. Ένα ουσιαστικά δυνητικό όνειρο πραγμάτωσης τόσο των ηρώων του σεναρίου όσο και της ολοκλήρωσης της ίδιας της ταινίας. Ένας συμβολικός προσωρινός τίτλος ώστε να δηλώσει την προσπάθεια εν μέσω αμφιβολιών δυσκολιών και αδιεξόδων. Όλα ξεκίνησαν το 2018 με την έναρξη της συγγραφής του σεναρίου ως ένα συνεχές ονείρεμα προς την αποπεράτωση του.

Το πρωτότυπο του σεναρίου δελέασε πάρα πολλούς που ήθελαν αρχικώς να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια που θα αναδείκνυε εκ νέου τον ελληνικό πολιτισμό διεθνώς ως πρώτιστος στόχος μας. Υποσχέσεις ιδιωτών που δήθεν αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό και θέλω να συμβάλουν, υποσχέσεις υποκριτικές που ευτυχώς η δυσπιστία μου προς αυτές δεν με παρέκκλινε από την πορεία μου. Μου θύμισε αρκετές φορές στιγμιότυπο από παλιές ελληνικές ταινίες του 50 και του 60 με τον αείμνηστο Διονύσιο Παπαγιαννόπουλο στο ρόλο του τσιγκούνη που ψάχνει ματαίως στην τσέπη του να βγάλει ένα κατοστάρικο Και εν τέλει απλά τρίβει το “έξωθεν” της τσέπης..

Ουδεμία επίσης κρατική βοήθεια, μιας μάταιης συστημικής, εκάστοτε κλίκας, χαρτούρα, η οποία θα με παρέκκλινε και αυτή με τη σειρά της από τον αρχικό στόχο της δημιουργίας και δεν θα είχαμε καταφέρει μέχρι σήμερα τίποτα.

Μία απολύτως ανεξάρτητη παραγωγή με όλη τη σημασία τις φράσης. Μία μηνιαία “φτωχή” αποταμιευτική τρίχρονη προσπάθεια από μέρους μου ώστε να αγοράσω έναν αξιόπιστο εξοπλισμό ιδανικό για οικονομική ανεξάρτητη παραγωγή συγχρόνως με ποιότητα εικόνας, από 4K κάμερες φώτα και όλα τα συναφή ώστε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα που χρησιμοποιούσα κατά καιρούς για post production και κινηματογράφησεις video clips για πολλά χρόνια και έτσι να ξεκινήσει η κινηματογράφηση τέλη Οκτώβρη του 2020.

Σε όλα αυτά συνέβαλε και η ομοψυχία και η ανιδιοτελής συμβολή όλων των συντελεστών συνεργατών και υποστηρικτών της προσπάθειας μας. Ένα γερό team 30 ατόμων περίπου που όλοι πίστεψαν στην ιδέα μου και εγώ με τη σειρά μου πίστεψα στις ικανότητές τους και στο ταλέντο τους.

Και ποια ήταν η αρχική ιδέα; Αυτό που κάνω πάντοτε και μέσω της μουσικής μου, η προβολή του ελληνικού ιδεώδους, της ομορφιάς του πολιτισμού μας, της δημοκρατίας, της ισότητας, μιας συνολικής ιστορικής συνέχειας μέσα από εικόνα και μουσική.

Έτσι ήρθε το “Broken Circle” ο επίσημος τίτλος της ταινίας. Μία φανταστική ταινία πού στηρίζεται σε γνώσεις μας για την μυκηναϊκή περίοδο και ειδικά από την ομηρική πηγή, είναι μια αναστροφή γεγονότων σε ένα παράλληλο, ενδεχομένως, σύμπαν ή σε μια εναλλακτική “πραγματικότητα”, ένας “σπασμένος κύκλος” εξαπάτησης της πραγματικότητας.

Στοιχεία science fiction και φαντασίας εναρμονισμένα με έναν ανθρώπινο έρωτα προς την εξερεύνηση του αγνώστου και τα χιλιετιών ερωτήματα της ανθρώπινης προέλευσης και του σύμπαντος αυτού. Αντίκρουση, αμφισβήτηση και πολλαπλές έννοιες που η μία σχεδόν αναιρεί την άλλη. Ερωτήματα που τέθηκαν από τους αρχαίους προγόνους μας και αποτέλεσαν τη βάση πολιτισμού, επιστήμης, γνώσης και φιλοσοφίας.

Και το καταφέραμε!! Η ταινία μας ταξίδεψε από το Μάιο του 2022 και θα εξακολουθεί να ταξιδεύει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023 σε εκατοντάδες κινηματογραφικά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συγκομιδή μας μέχρι αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε δεκάδες πρώτα διεθνή βραβεία, υποψηφιότητες για βράβευση, φιναλίστ και πάμπολλες επίσημες συμμετοχές, που ξεπέρνα τον αριθμό 50.

Χιλιάδες κόσμος μέσα από τα screenings αυτά των festivals είχε την ευκαιρία να απολαύσει την ταινία μας και τον σκοπό μας, δηλαδή την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Μία προβολή χωρίς έπαρσεις και ανούσιες υπερβολές, γεμάτη σύνεση, αλήθεια συναισθημάτων, φαντασία, φιλοσοφία, ρομαντισμό και αγνού έρωτα, με ψυχικές εξάρσεις.

Δημήτρης Κατής

Σκηνοθέτης / σεναριογράφος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Συνδυάζεται ο λογοτεχνικός θεατρικός λόγος σε συνδυασμό με την «εικαστικής ομορφιάς» κινηματογραφική φωτογραφία και την πλούσια σε μελωδίες μουσική σύνθεση, που δίνει το «παρών» με πρωταγωνιστικό τρόπο.

Η προσπάθεια κινηματογράφησης τέτοιου είδους ταινίας αποτελεί πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα.

Πρόκειται για μια ανιδιοτελή ιδέα, δημιουργία και συνεισφορά του ίδιου του δημιουργού Δημήτρη Κατή πρωτίστως, αλλά και των συνεργατών του και συντελεστών της ταινίας. Μια προσφορά προς τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο φιλοδοξούν όλοι τους μαζί να διαφημίσουν σε ολόκληρο τον κόσμο και στα διεθνή φεστιβάλ, μέσω της ταινίας αυτής.

Το «Broken Circle» είναι μια μεγάλου μήκους ταινία, διάρκειας 139 λεπτών. Ήδη με την έναρξη αποστολής της στα διεθνή φεστιβάλ, επιλέχθηκε για επίσημη συμμετοχή από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ντάκα -πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές-, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Νότιας Ασίας (Cinemaking International Film Festival Dhaka).

O διεθνούς φήμης πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Κατής είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του «Broken Circle», υπογράφοντας την παραγωγή & σκηνοθεσία, το πρωτότυπο σενάριο και, φυσικά, τη μουσική σύνθεση και το soundtrack της ταινίας.

Επίσης, ο ίδιος είναι και κινηματογραφιστής και διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας. Είναι καθαρά προσωπική / ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς καμία απολύτως κρατική ή άλλου είδους χρηματοδότηση ή επιδότηση ή βοήθεια, πλην απλών ανθρώπων χωριών και συλλόγων που βοήθησαν με τον εθελοντισμό τους και την προσωπική τους συμμετοχή και εργασία…

Το καστ της ταινίας αποτελείται από αξιόλογους και ταλαντούχους ηθοποιούς, με ονόματα από τη Λυρική Σκηνή και το θέατρο, αλλά και την ελληνική τηλεόραση και κινηματογράφο, καθώς και εμφάνιση νέων ηθοποιών, αλλά και γνωστών μοντέλων στα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα.

Επίσημη ιστοσελίδα ταινίας : http://WWW.BROKEN-CIRCLE.NET

imdb Broken Circle (2022) – IMDb

trailer BROKEN CIRCLE – Official Trailer (4K)

facebook Broken Circle – Ονείρεμα | Athens

«Broken circle»: Η ταινία μεγάλου μήκους του Δημήτρη Κατή

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Κατής

Σενάριο : Δημήτρης Κατής

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Γλυκός ως Αγαμέμνων, Χρήστος Αμβράζης ως Μάντης, Βάγια Κωφού ως Κλυταιμνήστρα, Νεκτάριος Παπαλεξίου ως Μενέλαος, Δημήτρης Μαζιώτης ως Οδυσσέας, Κατερίνα Χολή ως Γραία, Μαρίζα Σπιρίτο ως Ηλέκτρα, Δήμητρα Δερζέκου ως Φιλομήλα, Αποστόλης Γεωργίου Ζωναράς ως Άνθος, Ντιάνα Τσεμέρις ως Χρυσόθεμις, Γιώργος Καρατζάς ως Αχιλλέας, Κρυσταλλία Κεφαλούδη ως Αρχιέρεια, Ελπίδα Κατή ως Ιφιγένεια

Ειδική εμφάνιση: Σύλλογος Πολιτιστικής Προβολής «Ιερολοχίτες Θηβών» με τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου

Κοστούμια : Παναγιώτα Νέννε

Set & Props (σκηνικά) : Εξηκίας Τριβουλίδης

Hχογράφηση και Foley της ταινίας : Κωνσταντίνος Κατής

Υπεύθυνος CGI (3D Visual Effects Supervisor – VXF Artist) : Πάνος Μακούλης

Make-up artists: Μαριάννα Μονόπολη και Δέσποινα Λουιζίδου

Σχεδιαστής και κατασκευής κοσμημάτων: Παντελής Κοντάκης

Styling μαλλιών: Γιώργος Σαρρής, Δημήτρης Πίσσας, Άγγελος Σαχιτζής

ΣΥΝΟΨΗ Broken Circle

Χιλιάδες χρόνια πριν σε τούτον τον κόσμο σε αυτήν την αρχέγονη Γαία, η χαρά ξελογιάστηκε από τον απατηλό χρόνο που της έστησε μία αδυσώπητη παγίδα. Ήταν όμως ξέγνοιαστα χρόνια, με κυρίαρχο παίχτη το άγνωστο. Η φύση εναρμονισμένη με τον άνθρωπο, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε εκείνος. Η νεαρή κόρη με άδολη αγάπη για τη ζωή και με πολλά ερωτήματα για τα μυστήρια που την περιβάλλουν, ξεχύθηκε σε μία νοητικά ερωτική αναζήτηση της αλήθειας, με γνώμονα την αμφισβήτηση των εννοιών του κατεστημένου της εποχής. Την παράδοξη αυτή εκδοχή της πορείας της θα περιγράψουμε σε αυτήν εδώ την ιστορία.. ήταν η εποχή όταν τα βασίλεια εναλλάσσονταν από φιλόδοξους ευγενείς και στυγνούς βασιλείς και δυνάστες, αλλά και σοφούς, ήρωες, ημίθεους, δίκαιους και αμερόληπτους.. και τα σύνορα ήταν ρευστά..Μία ιστορία που κανείς δεν γνωρίζει εάν πράγματι ήταν αληθινή ή ήταν ένα όνειρo μέσα σε ένα άλλο.. είναι η αναβαθμισμένη εκδοχή της πραγματικότητας αυτού εδώ του σύμπαντος ..ή ενός άλλου.