Αρβανίτης Γιώργος

Ο Γιώργος Αρβανίτης (Δίλοφο Φθιώτιδας, 22 Φεβρουαρίου 1941) είναι Έλληνας κινηματογραφιστής και μοντέρ.[5] Υπήρξε, επίσης, ένας από τους μόνιμους συνεργάτες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου σε μεγάλες επιτυχίες του, όπως Ο μελισσοκόμος, Το βλέμμα του Οδυσσέα, Ο θίασος κ.λπ. Ενώ, μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει βραβευθεί 6 φορές από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την Καλύτερη Φωτογραφία. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί με εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου όπως ο Κώστας Γαβράς, ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ζυλ Ντασέν κ.ά. Η φιλμογραφία του αποτελείται από παραπάνω από 100 ταινίες, ελληνικές και ξένες.

Ο Αρβανίτης έχει υπάρξει προτεινόμενος η βραβευμένος πολλές φορές ή, ακόμη, και ταινίες που συμμετείχε, μερικές από αυτές είναι:

6 φορές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για Καλύτερη Φωτογραφία: Αναπαράσταση (1970), Μέρες του 36′ (1972), Ο θίασος (1975), Μία τόσο μακρινή απουσία (1985), Δοξόμπους (1988), Νύφες (2004)
Golden Bayard στο Namur International Festival για την Καλύτερη Γαλλόφωνη Ταινία: Faraw! (1997)
Προτεινόμενος για το Camerimage Golden Grog για Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995) και το Μία αιωνιότητα και μία μέρα (1998), μαζί με τον Ανδρέα Σινανό.
Golden Kikito στο Φεστιβάλ Γκραμάντο, για την ταινία: Il Sogno della farfalla (1994)
Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας, για Καλύτερη Φωτογραφία για την ταινία Αυστραλία
Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Σικάγου, για την ταινία Τοπίο στην ομίχλη (1989)