14 ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Από τις 29 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου του 2023, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης της Αθήνας STUDIO new star art cinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής) θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ κουβανικού κινηματογράφου, προς τιμήν των 64 χρόνων από τον θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης, που διοργανώνει η NEW STAR.

Τη 1η Ιανουαρίου του 1959 η Επανάσταση νίκησε. Η Σάντα Κλάρα όπου δόθηκε η αποφασιστική μάχη έπεσε στα χέρια των επαναστατών ενώ ο Μπατίστα είχε εγκαταλείψει τη χώρα φεύγοντας κρυφά για τον Αγιο Δομίνικο.

Την επομένη, οι αντάρτες με ηγέτη τον Τσε μπήκαν θριαμβευτικά στην Αβάνα, καταλαμβάνοντας το κάστρο Καμπάνια και σε λίγες μέρες, έφτασε στην πρωτεύουσα ο ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, αναλαμβάνοντας πρωθυπουργός της πρώτης επαναστατικής κυβέρνησης.

Τι σηματοδοτούσε όμως η νίκη της Επανάστασης για την Κούβα, την ιστορία της και τον λαό της. Ο Τσε Γκεβάρα είχε σημειώσει χαρακτηριστικά:

«Αυτή η 1η του Γενάρη που τόσα στοίχισε στον λαό της Κούβας, συνοψίζει τους αγώνες πολλών κουβανέζικων γενεών, μετά τη διαμόρφωση του Έθνους, για την κυριαρχία, την πατρίδα, την ελευθερία και την καθολική, οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία της Κούβας. Δεν πρέπει πλέον να περιορίζουμε τη σημασία αυτής της ημερομηνίας σε ένα αιματηρό επεισόδιο, θεαματικό, ούτε καν αποφασιστικό, αλλά σε μια μόνη στιγμή στην ιστορία της Κούβας, γιατί η 1η του Γενάρη είναι η μέρα του θανάτου του δεσποτικού καθεστώτος του Φουλγκένσιο Μπατίστα καθώς επίσης και η ημερομηνία που γεννήθηκε η πραγματική ελευθερία, πολιτικά ελεύθερη και κυρίαρχη και που υιοθετεί σαν ανώτατο νόμο της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Σήμερα, 64 χρόνια μετά τη θριαμβευτική είσοδο των επαναστατών του Φιδέλ στην Αβάνα, συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από τους αγώνες του κουβανικού λαού προς τον οποίο εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική και αδελφική αλληλεγγύη μας.

 

Από 29/12/22 έως 04/01/23 στο STUDIO new star art cinema

Ανάμεσα στις ταινίες του Φεστιβάλ, υπάρχουν εξαιρετικά έργα ιδιοφυών σκηνοθετών όπως το «ΛΟΥΤΣΙΑ» (1968) του Ουμπέρτο Σόλας, « Είμαι η Κούβα» του Μιχαήλ Καλατόζοφ, τα αριστουργήματα του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα κ.ά., Στη λίστα των ταινιών υπάρχουν επίσης σπάνια ντοκιμαντέρ όπως το «ΚΟΥΜΠΑΝ ΣΤΟΡΥ» σε σκηνοθεσία Βιτόρ Παλέν, Ερολ Φλίν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑ
του Mikhail Kalatozov

ΛΟΥΤΣΙΑ
του Ουμπέρτο Σόλας

ΜΝΗΜΕΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

ΜΠΟΥΕΝΑ ΒΙΣΤΑ ΣΟΣΙΑΛ ΚΛΑΜΠ
του Βιμ Βέντερς

H ΑΛΕΙΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ
του Κάρλος Αλμπέρτα Γκαρσία

Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
της Τερεζίτα Γκόμεζ

CUBAN STORY
του Βιτόρ Παλέν

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΡΕΚΛΕΣ
του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ
του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

ΜΠΕΝΙ
του Jorge Luis Sánchez

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΕΡΑ
των  Χουάν Κάρλος Ταμπίο, Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ ΤΕΡΕΣΑ
του Πάστορ Βέγκα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

COMANDANTE
του Όλιβερ Στόουν

Ημερήσιο Εισιτήριο: 5.00 ευρώ
Κάρτα Διαρκείας και για τις επτά ημέρες του Φεστιβάλ: 20 ευρώ

 

Στα πλαίσια της ονοματοδοσίας των 660 καθισμάτων του STUDIO new star art cinema με σημαντικούς Δημιουργούς της Έβδομης Τέχνης από όλο τον κόσμο, 14 καθίσματα φέρουν το όνομα σπουδαίων Κουβανών Δημιουργών.
Τα αναμνηστικά διπλώματα προς τιμήν τους θα αποστέλλουν στην Κούβα στο ICAIC, στο Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας.

Τα ονόματα των Κουβανών Δημιουργών είναι τα εξής:

Santiago Álvarez

Sara Gómez
Tomás Gutiérrez Alea
Fernando Pérez
Humberto Solás
Alfredo Guevara
Juan Carlos Cremata Malberti
Pastor Vega
Julio García Espinosa
Juan Padrón
Rebeca Chávez
Jorge Luis Sánchez
Rogelio Paris

Juan Carlos Tabío